De ce suntem dependenti de horoscop?

”Cred in horoscopul zilei si in horoscopul saptamanal… Cred in orice zodiac care imi spune cum imi merge in intimitate sau daca voi avea noroc in cariera.

Iar daca ar exista un horoscop in care sa gasesc scris negru pe alb cum ma voi trezi a doua zi in zori, as crede chiar si in acesta…

Cred in absolut toate lucrurile ”dictate” de stele, dar mai putin in cele inventate de om. Pentru ca vreau sa cred in ceea ce imi spune zodia mea…”

Te recunosti? Macar intr-o minima parte? Crezi in superstitii?

Afla ca la fel ca tine sunt o multime de oameni.

Dar de unde aceasta pornire sa ne cunoastem viitorul previzionat de astre? De unde dorinta sa dam crezare horoscopului? Sa fie intr-adevar plin de virtuti sau este vorba mai mult despre o slabiciune?

Din cauza nesigurantei

Uneori ne simtim nesiguri cand avem de facut o alegere. Si ne convine sa gasim undeva scris, poate in horoscopul zilnic, ca totul se va derula conform planului. Iar daca, dimpotriva, acelasi horoscop ne atentioneaza sa amanam luarea unor decizii, aproape ca ne vine sa-i multumim autorului pentru sfaturile intelepte.

Adevarul este ca mai ales atunci cand ne simtim pierduti, ne vine sa ne agatam de orice farama de speranta. Tot ce gasim descris in zodiac, ne determina sa inclinam acul balantei de o parte sau de alta, in functie de cum apare scris chiar in… stele.

Horoscopul vorbeste despre noi

Nu exista horoscop care sa nu vorbeasca in detaliu, despre fiecare semn zodiacal. In tren, in metrou, la semafor, la cafea si in orice pauza, nu pierdem ocazia sa ”scanam” paginile ziarelor, revistelor si jurnalelor offline sau mai nou online. Cautam fix acele randuri care descriu zodia noastra.

Nu ne intereseaza ca de la un horoscop la altul, previziunile astrale sunt altele. Nu ne intereseaza nici ca aceleasi sfaturi incurajatoare sunt adresate si altor milioane de oameni, din aceeasi zodie ca noi. Suntem atat de preocupati de tot ce prezic astrele, incat incercam sa adaptam fiecare fraza si indicatie, situatiilor pe care le traim.

Ne justifica esecurile

Este comod sa dam peste zodiace in care gasim cuvinte de genul: ”In aceasta luna, cu Saturn nefavorabil, sansele sa gasesti iubirea vietii tale…, sa castigi la loto…, sa promovezi in cariera…,  sunt nule…”. Ne convine, mai ales daca astrele se aliniaza astfel incat sa ne scuze pentru esecurile noastre.

Cel putin in aparenta, constelatiile si modul in care se aranjeaza pe cer, ne explica sursa propriilor falimente. Insa nu realizam sau nu acceptam ca ”deznodamantul” nu are legatura cu motivele pentru care nu am interactionat cu alte persoane, cu faptul ca nu am bilete de loterie sau ca nu am completat nici macar un CV.

Suntem dependenti de lucrurile pozitive

Circa 8 persoane din 10 admit ca depind de horoscop si ca nu lasa sa treaca nici macar o zi fara sa parcurga previziunile astrale. Aici, spera sa gaseasca mai mult decat o simpla confirmare ca se indreapta in directia corecta, ca fac parte din colectivul potrivit sau ca urmeaza o perioada promitatoare.

Avem o dependenta de viata prospera, de fericire, de noroc si de tot ce este pozitiv. Ne dorim ca toate lucrurile pozitive sa se adevereasca, dar nu asteptam miracole. Insa ne dorim sa dam peste cineva, poate o prietena, poate un astrolog, in masura sa ne asigure ca azi, in aceasta saptamana, in anul ce urmeaza, ne va merge bine.